Stille Zuidzee

Jan Buruma Pamflet, jaargang VIII, No. V, uitgegeven te Franeker, den 1. September 2019

Door een recente vacature in Nieuw Zeeland werd ik op het spoor gezet van ontdekkingsreizigers Abel Tasman en James Cook. Tasman was voor de VOC rond 1645, Tasmanië is naar hem genoemd. De Brit James Cook heeft het Stille Zuidzee voor de East India Company in kaart gebracht. Hij was bevriend met de Maori in Nieuw Zeeland, de Cook eilanden dragen zijn naam. Hij kwam tragisch om het leven op Hawaii in 1779.

Buch

Boudewijn Büch, de aartsvader van de Nederlandse reis televisie, maakte er rond 1990 boeiende reportages over. Een deel daarvan is te vinden in zijn boek Eilanden. Ook andere schrijvers werden aangetrokken naar de regio. Willy van der Heide schreef rond 1980 zijn eerste drie Bob Evers romans –  Drie jongens op een onbewoond eiland, Avonturen in de Stille Zuidzee en De jacht om het goudschip. De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson, bekend van Schateiland, bracht zijn laatste jaren door op Samoa, In 1894 overleed hij er.

Tot slot – de visie van professor Von Falckensteyn

“Mijn werk aan de Eise Eisinga Universiteit te Franeker bevalt mij buitengewoon goed, doch in deze streek der aarde lijkt het mij goed vertoeven, zeker teneinde daar een opdracht te verrichten”. 

 

 

 

Geplaatst in pamflet.