Schrijfdagboek 6 februari 2022

Koning zonder land
Eigenlijk moet ik dat soort boeken helemaal niet kopen, maar ze trekken als een magneet. In een Leids antiquariaat vond ik "Steeds verder weg". In zijn reisboek uit 2002 schrijft Boudewijn Buch over koningen die geen land hebben. Hij vergeet die van Oost-Europa.
Peter Michielsen was de Oost-Europa specialist van NRC Handelsblad. Hij schreef ooit "Koningen in de coulissen". Voor de Tweede Wereldoorlog waren Bulgarije, Roemeniƫ, Griekenland en Albaniƫ monarchieen, maar na:1945 veranderde dat. Dat artikel van Michielsen heb ik ergens in mijn schrijversarchief.
Ik was in 2001 in Sofia toen koning Simeon premier Saxecoburggotski werd. De vriendelijke, oudere man met een ringbaardje zou met zijn gloednieuwe politieke partij NDSV grote schoonmaak houden de Bulgaarse politiek. Vrijwel iedereen gunde hem de zege, zijn partij haalde een grote overwinning.
Vrienden stemden op een andere partij. Vrijwel niemand begreep hen. Ze kregen gelijk. De volksvreugde verdween snel toen bleek dat er een slimme verkiezingscampagne achter zat. Na vele jaren in Spanje was het Bulgaars van de nieuwe premier nogal roestig. Een journalist schreef daar een boek over.
In 2005 trok de voormalige koning zich terug uit de Bulgaarse politiek. Zijn veiligheidsadviseur werd enkele jaren later premier. Hij domineerde de politiek in Sofia jarenlang, een Bulgaarse Netanyahu.
Geplaatst in dagboek.