Schrijfdagboek 4 juni 2021

Marten Toonder (?)
Onlangs kreeg ik de nieuwsbrief van de Toonder Compagnie in mijn mailbox. Ik herinnerde mij opeens een opmerkelijk Toonderiaans moment.

Aandacht
Enkele jaren geleden bezocht ik een boekhandel in het zuiden van Engeland. Er kwam een oudere man de winkel in. Iets in hem trok mijn aandacht en ik schrok me een ongeluk. Zijn zilverwitte haar onder zijn geruite pet, zijn klassieke houding, zijn bedachtzame manier van lopen - het was sprekend Marten Toonder.

Geestelijk
Dat kon niet, de geestelijke vader van Heer Bommel en Tom Poes was al lang geleden overleden. Ik was veel te onthutst om de oude heer aan te spreken. Het was werkelijk alsof ik de reincarnatie van Toonder zag - een heer van stand.

Bibliotheek
De excentrieke archiefprofessor Von Falckensteyn had het vrijwel zeker goed met Marten Toonder kunnen vinden. De 177 verhalen van Heer Bommel zijn een trots onderdeel van de Falckensteynsiaanse bibliotheek.

Geplaatst in dagboek.