Schrijfdagboek 28 januari 2022

Britten en de Balkan
Onlangs schreef ik over Lord Byron en zijn band met Griekenland. Er waren meer Britten die "iets" hadden met de Balkan.
Edith Durham reisde begin 20e eeuw vaak naar Albanië. De reden was triest. Artsen raadde haar ontspanning aan na de dood van haar moeder. Durham werd gegrepen door het Balkanland. Haar vergeten klassieker "High Albania" uit 1909 is een hoogtepunt in antropologische studies. Straten, pleinen en scholen in Albanië zijn naar haar genoemd.
Rebecca West reisde in de jaren dertig naar het toenmalige Joegoslavië. In 1938 verscheen "Black lamb and grey falcon". Het was een van de eerste reisboeken over het nieuwe land op de Balkan. Later werd het omstreden vanwege West's vermeende pro-Servische houding. Als reisboek staat het nog altijd op eenzame hoogte.
Mercia McDermott woonde in het communistische Bulgarije. Ze schreef in 1971 een biografie van de 19e eeuwse revolutionair Vassil Levski. Haar boek werd in het Bulgaars vertaald. Datzelfde gold door haar levensbeschrijving van Jane Sandanski die zich rond 1900 inzette voor een onafhankelijk Macedonië. Ik had in 1998 een briefwisseling met haar. Die heeft een bijzondere plek in mijn schrijversarchief.
Zakenman Patrick Brigham leerde ik in 1998 in Bulgarije kennen, toen ik in Sofia woonde. Voor zijn maandblad "Sofia Western News" schreef ik artikelen. Tegenwoordig woont Brigham in Griekenland en schrijft onder meer thrillers over postcommunistisch Bulgarije.
P.S. In alle eerlijkheid – de Duitsers hebben de beste traditie in Oost-Europa journalistiek.
Geplaatst in dagboek.