Schrijfdagboek 10 september 2021

Veiling Piet Paaltjens

Kijk, dat is nog eens leuk. In het gecombineerde zomernummer van Boekblad en Boek & Lezer las ik dat veilinghuis Bubb Kuyper in november een particuliere verzameling over Piet Paaltjens veilt.

Ik ben al jaren een grote fan van de beroemde gedichtenbundel "Snikken en grimlachjes". De eerste druk was in 1874, de tiende druk was in 2010. Het woord "grimlachen" heb ik in mijn eerste twee romans gebuikt. Ik vind het een prachtige taalvondst.

Piet Paaltjens is een van de bekendste dichters van de 19e eeuw. Was Francois HaverSchmidt dominee en dichter? Of juist dichter en dominee? Hij speelde het spel handig, dat doet denken aan Boudewijn Büch.

Ik ben erg benieuwd naar de privé collectie en hoeveel die zal opleveren. Ik ga zeker de kijkdagen bezoeken. Literatuur van en over François HaverSchmidt is zeldzaam. Hij studeerde theologie in Leiden. Daar kun je een wandeling in zijn voetsporen maken, dat is beschreven in een mooi boekje dat ik in een Leids antiquariaat vond. In het Friese Foudgum was hij dominee. Je kunt in de naar hem genoemde kamer overnachten.

Ik ben nog nieuwsgieriger naar degene die zo'n mooie collectie laat veilen. Waarom verkoopt iemand zo'n kostbare verzameling?

P.S. Het gedicht "Rika" is prachtig en vol van vrolijke somberheid. Professor Von Falckensteyn, de hoofdpersoon uit mijn romans, zou het 19e eeuwse Nederland prachtig vinden.

Geplaatst in dagboek.