Nieuwsbrief november 2020 – Publiciteit

Boeiend
Ik ben beginnend romanschrijver. Als redacteur Balkan Bulletin en publicist Oost-Europa heb ik veel artikelen geschreven over het voormalige Oostblok. Romans schrijven is iets compleet anders, dat is een boeiende ontdekkingsreis.

Leermomenten
Als startend auteur moet je veel investeren in publiciteit. Reclame maken voor je eigen produkt beleef ik als een vak apart dat ik echt moet leren. Mijn eerste ervaringen variëren van frustrerende en vermoeiende pogingen tot leuke en boeiende zoektochten. De afgelopen tijd waren er twee interessante leermomenten.

Geduld
In de zomer van 2020 mailde ik een weekblad in Friesland vanwege een artikel over het Planetarium in Franeker. Dat speelt in mijn romans een rol, dus leek de link me logisch. Niets bleek minder waar. Er gingen diverse mails over en weer. Daarna was het een kwestie van geduld. De redactie vroeg of ik het artikel zelf wilde schrijven, voorzien van een foto. Het wachten en doorzetten werd beloond. Op een mooi artikel kreeg ik diverse leuke reacties –  https://www.actiefonline.nl/reader/21950/30503/spannende-boeken-van-oud-tytsjerkster-buruma.

Foto’s
In het voorjaar van 2020 benaderde ik een fotograaf, omdat ik nieuwe foto’s wilde voor mijn Schrijfdagboek op Facebook en Instagram. Ik kende de fotograaf, we hadden een aantal jaren bij dezelfde instelling gewerkt. We konden het goed met elkaar vinden. In de zomer kwam hij bij me langs en maakte een serie mooie foto’s. Tot mijn verbazing plaatste hij later daarover op Facebook een bijdrage, waarop oud-collega’s positief reageerden – https://www.facebook.com/chris.gottenbos/posts/3349479911800054.

Dynamiek
Ondernemerschap is essentieel voor een auteur. De dynamiek die je nodig hebt om een idee tot een boek te maken is vergelijkbaar met de energie de je nodig hebt om een uitgever te vinden, en vervolgens ervoor te zorgen dat je boek bij de lezers komt.

Geplaatst in Nieuwsbrief.