Macron neemt de leiding

Jan Buruma Pamflet, jaargang VII, No. VII, uitgegeven te Franeker, den 9. November 2019

Met stevige uitspraken over de EU en de NAVO heeft de Franse president Macron het Europese voortouw genomen. De Duitse bondskanselier Merkel zal even moeten wennen.

Zwak   

Onder Chirac (1995-2005) had Frankrijk haar grandeur, met Sarkozy (2005-2012) en Hollande (2012-2017) was het land weggezakt in de EU. Het gaf Merkel (2005-heden) de kans de Europese leiding te nemen.

As 

De Frans-(West) Duitse as is het kloppend hart van Europa. Onder Schmidt en Giscard ging het in de jaren zeventig als een trein.

De Gaulle 

Macron lijkt met zijn uitspraken een moderne De Gaulle, de grondlegger van het moderne Frankrijk met de Vijfde Republiek. Diens visie was veel breder dan Frankrijk. Macron’s kritische NAVO-houding is in de lijn van De Gaulle. De boomlange Franse leider haalde zijn land in 1966 uit de militaire tak van de NAVO.

Tot slot – de visie van professor Von Falckensteyn:

“Het lijkt er voorwaar op dat de vrouwelijke Julius Caesar van Europa concurrentie naast zich zal moeten dulden. De beide leiders doen er wijs aan samen te werken, dat zou de EU zeer ten goede komen”. 

Geplaatst in pamflet.