“Koninklijke” familie Trump

Jan Buruma Pamflet, jaargang VIII, No. V, uitgegeven te Franeker, den.18. February 2018

Ruim een jaar is Donald Trump president van de Verenigde Staten. Het eigenzinnige staatshoofd en zijn familie beheersen de media. Jarenlang deed de familie Kennedy dat. De Trumps zijn de nieuwe “koninklijke“ familie van Amerika.

Fundament

John Fitzgerald Kennedy, president van 1961 tot aan zijn gewelddadige dood in 1963, legde het fundament voor de “koninklijke” familie Kennedy. De wortels liggen in de noordoostelijke staten zoals New York en Massachusets, politiek gezien Democratische bolwerken. Het bekendste vliegveld van New York, JFK, is vernoemd naar de vermoorde president.

Kinderen

John was één van de vijf kinderen van Joseph Kennedy en zijn vrouw Rose. Joseph was zakenman, investeerder en politicus, Rose deed liefdadigheidswerk. Maar het was meer dan alleen dat. De Kennedy’s domineerden decennialang de Amerikaanse politiek, zakenwereld en showbusiness. Robert, één van John’s broers, werd in 1968 vermoord. Zijn vrouw Jackie kwam uit de Griekse Onassis dynastie, ze hertrouwde in 1968 met een telg van dat geslacht. Ted, een andere broer, was van 1962 tot aan zijn dood in 2009 senator namens de staat Massachusets. Zijn zoon John jr. was als advocaat, journalist en uitgever een veelzijdig mens. Een ongeluk met zijn privé vliegtuig werd hem in 1999 fataal. Zijn dochter Caroline is advocaat, schrijver en diplomaat, onder meer was ze ambassadeur in Japan.

Domineert

Sinds Donald Trump in 2017 president werd, domineert zijn familie nog sterker dan voorheen de Amerikaanse politiek en media. De verkiezingscampagne in 2016 gaf er een voorproefje van. Al sinds de eerste voorverkiezing, traditioneel in de staat Iowa, gaf ieder weldenkend mens de drammerige zakenman Trump weinig kans. Dwars tegen alle verwachtingen, voorspellingen en opiniepeilingen in won hij in november 2016 van Hillary Clinton. Zijn machtsbasis ligt in de stad New York, met de Trump Tower als zichtbaar symbool van zijn zakelijke imperium.

Echtgenotes

Met zijn drie echtgenotes, de Amerikaanse Maria Maples, de Tsjechische Ivana en later de Sloveense Melanie, kreeg hij in totaal vijf kinderen. Dochter Ivana en schoonzoon Jared zijn met een adviseursrol, zij het formeel onbezoldigd, het dichtste bij de macht. Fred Trump, de vader van de huidige president, was actief in zaken en goede doelen, een gebruikelijke combinatie in de Verenigde Staten. De meeste kinderen zijn, naar het voorbeeld van hun vader en grootvader, actief in het zakenleven en de showbusiness. Sommige doen aan goede doelen.

Tot slot – de visie van professor Von Falckensteyn:

“Dat klinkt werkelijk als een koninklijke benadering in een land zonder officiële monarchie. Tegen wil en dank vraagt een dergelijk parvenu om een royale invalshoek. Deze man overheerst zijn natie alsmede de wereld zoals Julius Caesar in zijn tijd het Romeinse rijk bestierde. Beide riepen veel weerstand op, maar het leiderschap werd erkend.”

Geplaatst in pamflet.