Buruma blog september 2021

Lieve bibliotheekkatten

De ondertitel Twee bibliotheekkatten die hun pootafdrukken achterlieten op een kleine stad ... en de wereld zegt het al.

Ik kocht de Nederlandse vertaling in een tweedehands boekwinkel in mijn woonplaats. De foto's van de katten waren echt

Lees verder...

Extra editie Buruma blog september 2021

#66 - Een stukje hemel in het Bulgaarse Sofia (Jan Buruma)

De kathedralen vol orthodoxie, de prachtige middeleeuwse dorpjes en een heel bijzondere moordaanslag op de grootste schrijver van het land. Het inspireerde archivaris en schrijver Jan Buruma enorm en
Lees verder...

Buruma blog september 2021

Recht uit het buitenlandse hart

Het radioprogramma wordt letterlijk in het holst van de nacht uitgezonden, maar het is me uit het hart gegrepen. "De wereld van BNNVARA" kun je  in de nacht van zaterdag op zondag tussen twee uur

Lees verder...

Buruma blog juli 2021

Byron op de Balkan

Dat is boeiend archiefnieuws. Op de apps van NPO Radio 1 en het VPRO radio 1 programma OVT las ik een poos geleden dat in Griekse staatsarchieven een document gevonden is met een flinke schenking van

Lees verder...

Schrijfdagboek 9 juli 2021

Slechterikken
Het is heerlijk om te schrijven over slechterikken. Is Benoitte Rigout, de zeer charmante en aantrekkelijke assistente van president Bertrand, een goed mens? Of schuilt er toch een booswicht in haar?

Moeite
In mijn tweede roman Het zwarte handboek

Lees verder...

Schrijfdagboek 27 juni 2021

Russisch in Riga
In Margriet las ik een mooie reportage over de Letse hoofdstad Riga. Het wordt wel "de informele Baltische hoofdstad" genoemd.  Net zoals de Bulgaarse hoofdstad Sofia maakte Riga in de afgelopen 30 jaar een metamorfose door van

Lees verder...

Schrijfdagboek 25 juni 2021

Series
De nieuwste Suske en Wiske stemt tot nadenken. Willy Vandersteen overleed in 1990. Omdat anderen zijn werk (mogen) voortzetten, met mogelijk kleine wijzigingen, blijft het werk fris en levendig, net zoals stromend water.

Baantjer
Dat geldt ook voor het

Lees verder...

Auteurs nieuwsblog juni 2021

Favoriet - Margriet

Mijn tweede roman Het zwarte handboek is nog maar nauwelijks uitgegeven, maar ik werk alweer aan mijn derde boek. Met mijn team werk ik aan de vernieuwing van mijn auteurs website.

Ik krijg regelmatig de vraag waar

Lees verder...

Schrijfdagboek 9 juni 2021

Bestseller
Laatst stond in de Margriet een reportage over de lentemode met als titel "Vijftig tinten bruin". Ik zie onmiddellijk de associatie met de bestseller "Fifty schades of grey" van E.L. James.

Opschudding
In 2011 bracht die de boekenwereld flink

Lees verder...

Schrijfdagboek 4 juni 2021

Marten Toonder (?)
Onlangs kreeg ik de nieuwsbrief van de Toonder Compagnie in mijn mailbox. Ik herinnerde mij opeens een opmerkelijk Toonderiaans moment.

Aandacht
Enkele jaren geleden bezocht ik een boekhandel in het zuiden van Engeland. Er kwam een oudere

Lees verder...