Schrijfdagboek 6 april 2022

Bij problemen op kantoor overwoog ik van baan te veranderen. Ik voelde weer nieuwe energie stromen. Zou dat te maken hebben met volle maan?
Ik geloofde daar vroeger nooit zo in, maar sinds de research naar de heksen voor mijn
Lees verder...

Schrijfdagboek 29 maart 2022

Saaie Middeleeuwen?
Nee, dat was helemaal niet zo. Voor mijn nieuwe roman De moord op prinses Elitsa doe ik research naar die periode. Mijn boek speelt in het jaar 1231, een waanzinnig boeiende tijd.
Vooral praktische kwesties zoek ik uit;
Lees verder...

Schrijfdagboek 20 februari 2022

Achtdaagse
Wat een leuk idee!
Radio 2 is begonnen met 80's achtdaagse met alle muzikale toppers van dat decennium.
De jaren 80 waren voor mij de jaren van middelbare school, bibliotheekstudie, toneelspelen in het Fries. En ik deed mee aan
Lees verder...

Schrijfdagboek 6 februari 2022

Koning zonder land
Eigenlijk moet ik dat soort boeken helemaal niet kopen, maar ze trekken als een magneet. In een Leids antiquariaat vond ik "Steeds verder weg". In zijn reisboek uit 2002 schrijft Boudewijn Buch over koningen die geen land
Lees verder...

Schrijfdagboek 28 januari 2022

Britten en de Balkan
Onlangs schreef ik over Lord Byron en zijn band met Griekenland. Er waren meer Britten die "iets" hadden met de Balkan.
Edith Durham reisde begin 20e eeuw vaak naar Albanië. De reden was triest. Artsen raadde
Lees verder...

Schrijfdagboek 2 januari 2022

Hoopvolle kracht

En zo geeft het EO radioprogramma Dit is de zaterdag in alle vroegte precies de hoopvolle, krachtige, stevige start die Nederland, de maatschappij, de wereld zo heel hard en zo heel dringend nodig heeft.

Verbinding, hoop, geloof en

Lees verder...

Schrijfdagboek 13 december 2021

Bulgaarse salades zijn zo ongelooflijk lekker! En ze hebben er heel erg veel. Ik vind "sjopska salade" het allerlekkerste.

Stukjes geitenkaas gemengd met heerlijke frisse stukjes komkommer en schijfjes tomaat. En met een paar druppels olijfolie lik je er helemaal

Lees verder...

Schrijfdagboek 28 november 2021

"BNNVARA in de wereld" op NPO radio 1 ging even geleden onder meer over muziek, vanwege het overlijden van een Jamaicaanse muzieklegende, die ik eerlijk gezegd niet kende. Annemarie Vermeulen in Brazilië praat enthousiast over muziek in het Zuid-Amerikaanse land.

Lees verder...

Buruma blog november 2021

Nieuwe schrijfkoers

Ik sla een nieuwe schrijfkoers in. Ik ga een serie historische misdaadromans schrijven in de Bulgaarse middeleeuwen met een orthodoxe priester in de hoofdrol.

In 1991 werd ik verliefd op het Balkankand. Het heeft een slechte reputatie; arm,

Lees verder...

Schrijfdagboek 6 november 2021

W.F. Hermans en Ivan Vazov

Bij radio 1 stond laatst schrijver W.F. Hermans centraal, omdat hij een eeuw geleden werd geboren. "BNNVARA in de wereld" vroeg aan correspondenten in onder meer Chili, Brunei en China wie daar de W.F. Hermans

Lees verder...