Buruma blog september 2021

Recht uit het buitenlandse hart

Het radioprogramma wordt letterlijk in het holst van de nacht uitgezonden, maar het is me uit het hart gegrepen. "De wereld van BNNVARA" kun je  in de nacht van zaterdag op zondag tussen twee uur en vier uur beluisteren. Het gaat over Nederlanders die in het buitenland wonen en werken. De afgelopen tijd waren er interviews vanuit onder meer Brazilië en Bali.

Waarom boeit het me zo? Ik was de afgelopen 30 jaar heel vaak in Bulgarije. Sinds mijn allereerste bezoek in 1991 "pakte" het land me. De chaotische overgang van communisme naar kapitalisme in de jaren negentig was fascinerend.

De levensverhalen van de ex-landgenoten, die nu in Zuid-Amerika en Indonesië wonen, zijn heel herkenbaar. De levenslange band met het verre land, dat hun nieuwe vaderland is, raakt me diep in mijn ziel. En na al die jaren spreken ze nog altijd perfect en accentloos Nederlands.

Ik heb een aantal keren kort in Bulgarije gewoond - 1995 en 1997 en 2006 en 2007. De laatste twee keer was het extra leuk omdat Bulgarije toen lid werd van de Europese Unie. Ik heb daar veel artikelen over geschreven en zelfs een roman.

Ik vind de titel van het radioprogramma een prachtige verwijzing naar "De wereld van Boudewijn Buch" waarin Boudewijn Buch tussen 1988 en jaar 2000 diverse bibliotheken, archieven en musea over de hele wereld bezocht.

In de jaren negentig was Bulgarije een exotisch land en het bleek lastig uit te leggen waarom ik daar naar toe wilde. Nu ben ik lid van Facebook groepen zoals "Nederlandstaligen in Bulgarije".

Reizen vergroot je wereld, verbreedt je blik en zet je lichaam, geest en ziel op scherp. Wonen en werken in het buitenland vergroot dat nog meer. Covid-19 vernauwt je blik, letterlijk en figuurlijk en dat is erg jammer.

Ik ben benieuwd wanneer "De wereld van BNNVARA" de eerste bijdragen uit Oost-Europa uitzendt. Mijn hart ligt op de Balkan

Geplaatst in Blog.