Buruma blog november 2021

Nieuwe schrijfkoers

Ik sla een nieuwe schrijfkoers in. Ik ga een serie historische misdaadromans schrijven in de Bulgaarse middeleeuwen met een orthodoxe priester in de hoofdrol.

In 1991 werd ik verliefd op het Balkankand. Het heeft een slechte reputatie; arm, corrupt en misdadig. Ik heb de afgelopen dertig jaar de goede, mooie en leuke kanten van het land leren kennen.

Sfeervol

In 2007 was ik reisleider voor Nederlandse toeristen langs Bulgaarse kerken en kloosters. Het was fantastisch om te zien hoe ze kennis maakten met het orthodoxe Christendom met dezelfde God, dezelfde Christus, dezelfde Heilige Geest. En toch is het heel anders en heel boeiend. Sfeervolle kapelletjes, fantastisch mooie iconen, eerbiedwaardige priesters in stijlvolle ambtsgewaden.

De orthodoxie is het best bewaarde geheim en het meest inspirerende fenomeen van Bulgarije. Afgelopen september heb ik daarover op NPO Radio 1 verteld - https://www.radio1.nl/podcasts/sinans-atlas

Intriges

De voormalige hoofdstad Turnovgrad was een bloeiend centrum van kunst en cultuur. Het keizerlijk paleis op de heuvel Tsarevets was boeiend vanwege hofintriges. De stad heet nu Veliko Turnovo en is een juweeltje.

En dan nog dit

Ik wens iedereen een heerlijke, feestelijke decembermaand. Ik kijk er naar uit om volgend jaar elke maand een update te geven over de voortgang van mijn nieuwe boek.

Geplaatst in Blog.