Boeken

Het zwarte handboek

De excentrieke professor Von Falkensteyn is in het Franeker theater De Koornbeurs om een opera bij te wonen, als hij gestoord wordt door zijn huishoudster Tryntsje. Ze brengt hem zijn mobiele telefoon omdat die al de hele avond continu afgaat. Het blijkt dat de president van Haïti de archiefexpert Von Falkensteyn nodig heeft. Het staatshoofd wil het arme en corrupte Caribische land moderniseren, maar de heksenbeweging Mouvement Occultaire ligt dwars. President Bertrand wil weten waarom. Er is een sleuteldocument waarin het antwoord te vinden is, maar dat moet Von Falckensteyn eerst vinden. De aantrekkelijke Amerikaanse heks Austin Flowers helpt de archiefexpert bij zijn zoektocht naar het zwarte handboek. Weten ze het document op tijd te vinden om een zoveelste ramp op Haïti te voorkomen?

Bulgaars labyrinth

Bulgaars labyrint is een spannende misdaadroman, geschreven door Jan Buruma, over de Bulgaarse paraplumoord uit 1978. De Bulgaarse journalist Georgi Markov werd toen in Londen vermoord. Het moordwapen was uniek - een vergiftigde paraplu. De misdaad is nooit opgelost. De Bulgaarse premier Angelov wil dat na al die jaren eindelijk voor elkaar krijgen.

Hij schakelt professor Von Falckensteyn in. De excentrieke hoogleraar Hogere Soeck Archiefkunde aan de Eise Eisinga Universiteit Franeker moet met grote spoed een oud document over de moord vinden. Hij wordt geholpen door Maja Altova van het Bulgaarse Staatsarchief. Hun speurtocht gaat via Sofia, Londen, Kopenhagen en terug naar Sofia. Ze worden dwars gezeten door een geheimzinnige groep tegenstanders. Vinden ze het oude document op tijd? Of lopen ze vast in het Bulgaars labyrint?

Bulgaars labyrint is uitgegeven door uitgeverij Elikser en kost € 18,50.

Fragment uit "Schrijven Magazine"

...het eruitziet. Wanneer je deze indrukken op de juiste wijze beschrijft, zullen ze, vermengd met de informatie uit het verleden, proza opleveren die levensecht overkomt. Een prima voorbeeld hiervan is Bulgaars labyrinth, het debuut van Jan Buruma, waarin hij zijn hoofdpersonage Von Falckensteyn in het Bulgarije van 1978 naar documenten laat zoeken. Doordat hij iedere locatie kent die beschreven wordt, waan je je even in het Bulgaarse staatsarchief.