Brand in de bibliotheek

De bibliotheek in Kaapstad is grotendeels afgebrand. Ik hoop dat Zuid-Afrikaanse collega’s al veel gedigitaliseerd hebben.

Ik moest direct denken aan de brand in de bibliotheek van Alexandrie. De beroemdste bibliotheek van de klassieke Oudheid brandde in het jaar 48 voor Christus volledig af. Door schenkingen kon het verlies worden goedgemaakt.

Erger nog was eind 15e eeuw een bloedfanatieke Spaanse kardinaal, die vrijwel alle moslimboeken uit bibliotheken liet halen en die op een stadsplein liet verbranden. De rooms katholieke bestuurder zou postuum geexcommuniceerd moeten worden.

Een recenter voorbeeld was de Nationale en Universiteitsbibliotheek in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. In augustus 1992, tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, werd die door de Bosnische Serviërs in brand gestoken.

Zouden de Zuid-Afrikanen een noodplan hebben? Ik ben archivaris bij een farmaceutisch onderzoeksbureau. We hebben voor het bedrijfsarchief voor elke mogelijke ramp een oplossing voorhanden, van waterschade tot ongedierte.

Zeg je boeken en bibliotheken, dan denk ik direct aan Boudewijn Buch. Wat mis ik zijn inspirerende reisprogramma “De wereld van Boudewijn Buch”. Hij zou, corona of niet, direct naar Zuid-Afrika zijn gegaan en bij talkshows een vurig pleidooi hebben gehouden om de Zuid-Afrikanen boeken te geven.

Geplaatst in Blog.