Auteurs nieuwsblog juni 2021

Favoriet - Margriet

Mijn tweede roman Het zwarte handboek is nog maar nauwelijks uitgegeven, maar ik werk alweer aan mijn derde boek. Met mijn team werk ik aan de vernieuwing van mijn auteurs website.

Ik krijg regelmatig de vraag waar ik de inspiratie vandaan haal. Die komt soms uit onverwachte hoek, zoals het weekblad Margriet, dat elke week een heerlijk en ontspannen feel good gevoel geeft. De boekenrubriek is handig om weten welke nieuwe romans populair zijn.

Nog niet zo lang geleden las ik het voorwoord van scheidend hoofdredacteur Leontine van den Bos. Haar aftrap in het weekblad, de reisreportages en de strip Zusje zijn mijn favoriete rubrieken. Ik heb die stukken gekopieerd en opgenomen in mijn schrijversarchief.

Snaar

Het voorwoord was heel vaak boeiend, soms een beetje minder. Heel vaak raakte Leontine van den Bos een snaar. Haar afscheidsvoorwoord was groots, het leek recht uit het hart geschreven.

Ooit vond ik Margriet een kleurloos weekblad voor huisvrouwen. Toch werd ik een aantal jaren geleden abonnee, na een mooie aanbieding. Het tijdschrift heeft een goede, krachtige marketing. Elke week is er een complete reclamekaravaan aan folders, brochures en aanbiedingen bij het verzendplastic ingesloten.

Betrokken

Margriet is meestal leuk, soms iets minder. Heel vaak geeft het een warm en huiselijk gevoel. Leontine van den Bos was daarvan de verpersoonlijking. Ze schreef boeiend en betrokken, je las dat ze met hart en ziel betrokken was bij het weekblad (zou ze een ghostwriter hebben?).

In tweedehands winkels en antiquariaten zoek ik altijd oude Margrieten. Het is mooi en leerzaam te zien hoe het tijdschrift door de jaren heen is veranderd. De marketingafdeling reageert goed op de tijdgeest.

Nieuw

Leontine van den Bos begint aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze gaat studeren aan de Universiteit voor Humanistiek. Ik heb de eerste bijdragen van haar opvolger Helene van Santen gelezen. Zo’n overgang is altijd even wennen. Ze lijkt even betrokken en bevlogen als haar illustere voorganger. De ondertoon is iets zakelijker. Ik volg haar op social media. Zijn haar voorwoorden ook een plek waard in mijn schrijversarchief?

P.S.

De grote concurrent is het weekblad Libelle. Dat is net zo leuk en boeiend. Daarvan heb ik niets in mijn schrijversarchief, misschien komt dat nog.

 

 

Geplaatst in Blog.