Andere romanpersonages

Auteur Jan Buruma is de geestelijk vader van de excentrieke archief professor Von Falckensteyn. De schrijver heeft een aantal andere personages geschapen. In elke roman, in elk avontuur van de hoogleraar, spelen zij een belangrijke rol.

Tryntsje Jansma,  echtgenote van Sybren. Ze is de huishoudster van de hoogleraar. Ze is een sobere, hardwerkende vrouw. Ze zorgt ervoor dat voor elke buitenlandse opdracht van Von Falckensteyn zijn witte, majestueuze reiskoffer keurig netjes gepakt is.

Sybren Jansma, echtgenoot van Tryntsje. Hij is de koetsier, paardenverzorger en klusjesman van de hoogleraar. Hij rijdt Von Falckensteyn elke werkdag in diens Vigilante koers met vier paarden. De werkdagelijkse rit gaat steevast van de professorale ambtswoning, aan de rand van het Franeker stadscentrum, naar de Eise Eisinga Universiteit Franeker, en v.v.

Teun van Dam , de rector magnificus van de Eise Eisinga Universiteit Franeker. Hij is in 2000 door het Provinciale Bestuur van Friesland benoemd om de onderwijsinstelling te leiden. Van Dam is een nuchtere, non nonsense manager, Hij draagt een net pak, altijd zonder stropdas. Internationale contacten zijn voor hem cruciaal, de buitenlandse opdrachten van Von Falckensteyn passen daar perfect bij.

Roderick Huydecoper, de bibliothecaris van de Eise Eisinga Universiteit Franeker. Met zijn wambuis, pofbroek, nekkraag en hoge hoed lijkt hij zo weggelopen uit Rembrandts' wereldberoemde schilderij De Nachtwacht uit 1642. Schijn bedriegt, Huydecoper weet de weg uitstekend in de 21e eeuwse, digitale databanken. Samen met Van Dam heeft hij bij wetenschappelijke uitgevers gunstige deals weten te sluiten. Als Von Falckensteyn op zijn buitenlandse missies informatie nodig heeft, schakelt hij de bibliothecaris in.